„Cadoul de Crăciun”, filmul romanesc de OSKAR, la TVR 1, pe 23 decembrie



XXX ani de la Revolutia Romana din decembrie 1989

marți, 21 octombrie 2014

VIRTUAL PROJECT: Teatrul Odeon Bucureşti

Călătorie itinerantă prin lumea teatrelor româneşti. Un proiect cultural virtual marca suplimentul info-CULTURAL

Teatrul Odeon Bucureşti
Teatrul ODEON, unul dintre cele mai reprezentative teatre din București, a fost fondat în 1946, sub numele de Teatrul Muncitoresc CFR Giulești. Se află în locaţia actuală din centrul Bucureştiului din 1974. Sala Majestic este una dintre cele mai elegante săli de teatru din Bucureşti şi singura din Europa cu tavan glisant. În anul 1990 Teatrul Giuleşti îşi schimbă numele în Teatrul Odeon.
Teatrul ODEON este un teatru de repertoriu, cu o echipă stabilă de 32 de actori, 2 regizori și un scenograf. Sala Majestic are o scenă à l'italienne și o capacitate a sălii de 300 de locuri. 
Deoarece unul dintre scopurile teatrului este și formarea tinerilor spectatori, se organizează săptămânal vizite ale teatrului urmate de jocuri teatrale pentru copii și tineri, în cadrul programului TEATRUL ȘI ȘCOALA.
Începând cu anul 2001, teatrul prezintă programul de SPECTACOLE LECTURĂ pe texte românești și internaționale din dramaturgia contemporană, urmate de discuții cu publicul.
În stagiunea 2001-2002 a debutat programul DANS LA ODEON, coordonat de coregraful Răzvan Mazilu, sub forma unor Gale Extraordinare desfășurate lunar. 
Tot în stagiunea 2001-2002 a fost lansat proiectul TINERI REGIZORI, TEXTE CONTEMPORANE, destinat studenților sau tinerilor absolvenți ai academiilor de artă. 
În mai 2006, Teatrul Odeon a inițiat programul ARTE (American – Roumanian Theatre Exchange) în parteneriat cu Lark Play Development Center din New York. ARTE constă într-un schimb teatral între dramaturgii din România și Statele Unite, oferind posibilitatea acestora de a-și îmbunătăți calitatea pieselor și a traducerilor prin participarea la sesiuni comune de lucru, ateliere, întâlniri și rezidențe desfășurate la Teatrul Odeon și Teatrul Lark.
Tot în 2006 a fost lansat un nou program internațional, ODEON.ART, dedicat culturii și artei unei țări din spațiul european, care a debutat în același an cu Săptămâna Teatrului Maghiar și a continuat cu Săptămâna Teatrului Ceh, iar în 2008, Săptămâna Culturii Olandeze și Zilele Teatrului Polonez. În 2009 s-au desfășurat Zilele Culturii Israeliene. 
Pe 23 septembrie 2010 s-a redeschis după 62 de ani, Sala Studio de la subsolul teatrului cu premiera Blifat de Gabriel Pintilei. Odeon Studio este o sală flexibilă și multifuncțională, podeaua formată din platforme modulare permițând organizarea spațiului de joc și amplasarea publicului în diverse variante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu